Pomoč in nasveti

PRIPRAVA DATOTEK

Za tisk priporočamo in obenem sprejemamo datoteke v formatih pdf, tiff, jpg, CorelDraw, Illustrator ali Indesign. Formata tiff ali jpg, katera sta prikazana kot slike naj bosta v barvah CMYK in v ločljivosti 300 dpi.

Pomoč in napake pri predlogah za tisk:
– pri digitalnem ali offset tisku (opcijsko tudi sitotisk) se uporabljajo CMYK barve, zato je potrebno preveriti pri oblikovanem izdelku, da niso barve v RGB (to je najpogostejša napaka)

  • Pri pošiljanju odprtih datotek kot so CorelDraw, Illustrator ali Indesign je potrebno priložiti fonte in slike oz. linke
  • Najpogostejša napaka je porazava 3 mm pri oblikovanih predlogah zato je potrebno upoštevati dodatek
  • Optimalen in najbolj znan format za pošiljanje datotek je v PDF formatu, saj ponavadi s tem ni težav

Obrazložitev nekaterih tiskarskih besed

BITNA SLIKA – je slika predstavljena z nizom celic na mreži z določenimi barvnimi vrednostmi. Posameznim celicam na mreži pravimo slikovne točke

VEKTORSKA GRAFIKA – vektorska slika je sestavljena iz matematično opisanih krivulj in črt. Sliko je mogoče urejati s premikanjem ali spreminjanjem velikosti posameznih delov ali celote. Pri vektorski grafiki so krivulje določene s točkami, skozi katere gredo

CMYK – običajna kratica za angleško poimenovanje štirih procesnih tiskarskih barv: cyan, magenta, yellow in black. V računalniški obdelavi slik je CMYK eden od modelov označevanja barv z rastrskimi toni posameznih barv v mešanici.

RGB – Vrsta barvnega modela, pri katerem barve mešamo iz rdeče, zelene in modre; aditivno mešanje

DEBELINA PAPIRJA – Debelina papirja je običajno označena v tisočinkah milimetra. Masa papirja se izraža kot površinska masa v gramih na kvadratni meter.

OFSET TISK – tiskarska tehnika posrednega ploskega tiska s kovinske plošče. Tiskanje poteka posredno in je na vmesni valj nanesemo s tiskovnih form. Z ofsetnega valja je risba natisnjena na papir.

POREZAVA V ŽIVI ROB – Tehnika oblikovanja, pri kateri se elementi raztezajo čez rob potiskane površine. Tako po obrezovanju, ki je del zaključnega postopka tiskanja, potiskani deli papirja segajo vse do roba oziroma v živi rob.